ИСТОРИЯ


"Документален филм"
Aнсамбъл "Чинари" е създаден по идея на Асен Павлов през 1993 г. от професионални изпълнители на български народни танци, музика и песни. Всеки член на ансамбъла има отлична професионална подготовка по музика и хореография. Изпълнителите на ансамбъл "Чинари" са талантливи и красиви млади хора, виртуозни изпълнители на традиционни и съвременни български танци, песни и инструментални мелодии. Ансамбълът е представял свои спектакли в Молдова, Гърция, САЩ, Италия, Македония, Германия,Сърбия, Южна Корея и Франция.

В състава на "Чинари"са включени само доказани професионалисти, танцови артисти, музиканти и певци, подбрани чрез конкурс.
В репертоара на ансамбъла са включени танцовите и песенни традиции на всички фолклорни области на България. Спектаклите на "Чинари" са уникални както по отношение на съвременната постановка при представяне на традиционния български фолклор, така и по отношение на невероятно успешното съчетание на талант, красота, младост и професионализъм. Художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е АСЕН ПАВЛОВ, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство - София, завършил хореографска режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив. От 1992 г. до 1999 г. е артист-балетист и прима-солист на НФА "Филип Кутев". От 1995 г. е преподавател в НУТИ - София. Ансамбъл "Чинари" е изключителният изпълнител в музикалния филм "Четвъртото измерение", продуциран от Янка Дочева и Dympeх Ltd. - London през 1998 г., с режисьор Стилиян Иванов. Представянето на ансамбъла във филма е успех, получил признанието на познавачите на българското фолклорно изпълнителско изкуство. "Четвъртото измерение" убедително доказа високите професионални качества на ансамбъла. След излизането на филма артистите на "ЧИНАРИ" са канени за участие във всички най-престижни фолклорни програми на БНТ, НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ, ФЕН ТВ, ПЛАНЕТА, БНТ - САТ, ФОЛКЛОР ТВ и др. Участия в международни фолклорни форуми "ЧИНАРИ" са имали в САЩ, Украйна, Белгия, Холандия, Гърция, Русия, Турция, Франция, Южна Корея и др.
С голям успех мина участието на "ЧИНАРИ" в Silver Dollar Cityest World-Fest`2001, който е най-престижният и най-голям международен фолклорен форум в САЩ. По време на участието си там ансамбълът получи две покани за 2002 г. за участие във Festival of Nations`2002, Dollywood, Tennessee, и в Worldfest`2002, Ню Йорк.

През 2004-2005 г. участват в Българо-американските танцови спектакли "World E - Motion" и "Bulgaria se artistica". "Авантюрата Хамлет" на американския режисьор Грег Роуч.

През 2008 г. Асен Павлов е продуцент, хореограф и режисьор на музикално-танцовия спектакъл "Магията на танца" по музика на група"Булгара". В същата година "Чинари" получават наградата за цялостен принос към фестивала "Пирин фолк" и за развитието на българското танцово изкуство.

През 2009 г. получават златен медал от FECC - Henk Ferdinant VAN DER KROON .

През 2010 г. е удостоен със златна книга за принос към българската култура. Асен Павлов получава наградата на Сдружението на българските танцови дейци за ново камерно танцово произведение "Край Вардаро".

През 2011 г. бе представен спектакълът "МАГИЯТА НА ТАНЦА" в Рим - Италия във връзка с "Дни на Българската култура в Италия". Ансамбълът е инициатор за създаването на ТВ предаването "Надиграй ме" с водещ Асен Павлов, което се излъчва по Българска Национална телевизия в няколко сезона.

През 2012 г. Ансамбълът гостува в гр. Берлин във връзка със "Зелена седмица", на която представи традиционна фолклорна програма заедно с изпълнители от редица страни. През същата година е създаден музикално-танцовия спектакъл "КАРТИНИТЕ НА МАЙСТОРА", представящ творчеството на Владимир Димитров - Майстора. Картините му оживяват под звуците и ритмите на артистите от ансамбъл "Чинари" и ансамбъл "Пауталия".

През 2013 г. бяха създадени спектаклите "ВЪЗРОЖДЕНСКИ РАЗКАЗИ" и "БАЛКАНСКИ ТАБОР" с хореография и режисура на Асен Павлов. Бяха реализирани голяма част от проектите, свързани с юбилея "20 ГОДИНИ АНСАМБЪЛ ЧИНАРИ". На 26 ноември в препълнената зала 1 на НДК, бе представена мегапродукцията "БОЛЯРИТЕ НА ТАНЦА". В невероятния концерт бяха представени фрагменти от най-новите проекти на ансамбъла - "Свят от ритми" по хореография на Анатолий Клочков и Петър Батолийски, "Легенда за мистичната златна маска" по хореография и режисура на Асен Павлов и музика на група "Булгара".

През 2014 г. е награден със "ЗЛАТЕН ПРИЗ" в категория "Посланник на туризма" на конкурса за ЛИДЕРИ В ТУРИЗМА на списание "Туризъм и отдих" за 2013 г.
На 27.11.2014г. бе представен спектакълът "Траките" с участието на групите "Етнотикс", "Чинари Дръмс" и "Булгара". Хореограф, режисьор и продуцент на спектакъла е Асен Павлов.

През 2015 година, Асен Павлов и Ансамбъл "Чинари" бяха наградени от Съюза на артистите в България с "ИКАР 2015", за спектакъла "Траките".

На 24 ноември 2015г., в зала 1 на НДК, Ансамбъл "ЧИНАРИ" представи своя мащабен, фолклорен спектакъл - кампания "НИЕ, БЪЛГАРИТЕ"! В спектакъла взеха участие над 60 танцора и музиканта! Музиката в спектакъла бе представена на живо от Оркестъра за народна музика на Българското Национално Радио, Група ETNOTIX, Трио "Булгарина" и Формация "Светоглас"!

През 2016 година, Асен Павлов и ансамбъл "Чинари" бяха наградени от Съюза на българските музикални и танцови дейци с "Кристална лира" за музикално-танцовия спектакъл "Ние, българите".

През 2016 година, в зала 1 на НДК, Ансамбъл „Чинари“ представи спектакъла „Възрожденски разкази“ по стиховете на Христо Ботев. Музиката към него бе изпълнена на живо от Софийски Духов оркестър с диригент Юли Дамянов , група Етнотикс, трио Булгарина, квартет Българи, гост музиканти - Костадин Генчев, Петьо Костадинов и Петър Миланов. Хореограф, режисьор и продуцент на спектакъла - Асен Павлов.

През 2017 година, Асен Павлов бе награден от Министерство на Културата на Република България с грамота и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики - за принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На 28 ноември 2017г., в зала 1 на НДК, Ансамбъл „Чинари“ представи спектакъла „Мистичен ритъм“. В него вземат участие артистите от ансамбъл „Чинари“, група “Еtnotix”, трио “Булгарина” и квартет “Българи”. Хореографията и режисурата са дело на Асен Павлов и Калоян Павлов, музиката е на композитора Костадин Генчев. На сцената се срещнат много герои от българските традиции, които с мистичен ритъм и с много фантазия ни превеждат от древността до наши дни.

На 27 март 2018 година, Калоян Павлов бе награден от Съюза на артистите в България с "ИКАР 2018" за Вариатетно и атракционно изкуство, за спектакъла "Мистичен ритъм".

На 29 април 2018 година, Асен Павлов и Калоян Павлов получиха награда от Асоциацията на хореографите в България - "ЗЛАТНА МУЗА 2018" в категория "Хореография в българския танцов фолклор", за спектакъла "Мистичен ритъм".

На 10 деквемри, 2018 година, за цялостен принос в съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство и по случай своя 25 годишен Юбилей, Ансамбъл Чинари получи Почетен знак от президента на Република България - Румен Радев!

На 10 декември, 2018 година, за цялостен принос в популяризирането на нематериалното културно наследство, Национална секция на CIOFF България награди ансамбъл Чинари с плакет "Златна Кобилица".